16 .8. 2024

Konec podpory Windows 10

Operační systém Windows 10, který byl vydán v létě 2015, se po devíti letech blíží ke konci své podpory. Příští podzim, konkrétně 14. října 2025 přestane Microsoft poskytovat jakékoliv bezpečnostní aktualizace, opravu chyb nebo technickou podporu. Kdo ještě nepřešel na novou verzi Windows 11 by měl pozorně číst, co s sebou konec podpory přináší:

Bezpečnostní rizika

Bez pravidelných aktualizací a bezpečnostních oprav se systémy stávají zranitelnými vůči novým hrozbám. Historie ukazuje, že zastaralé systémy jsou nejčastěji terčem kybernetických útoků, které mohou vést k úniku citlivých dat a finančním ztrátám.

Problémy s kompatibilitou

Nové aplikace a software jsou často navrženy tak, aby vyžadovaly nejnovější operační systémy. Pokud společnost  zůstane u Windows 10, můžete čelit problémům s kompatibilitou, které omezí produktivitu.

Je nutné kupovat nové stanice?

Ve všech případech to nutné není, přechod na Windows 11 však přináší řadu technických požadavků, které musí hardware splňovat, aby bylo možné tento nový operační systém nainstalovat a efektivně používat. Konkrétně:

  • Procesor: 1 GHz nebo rychlejší s 2 nebo více jádry na kompatibilním 64bitovém procesoru nebo systému na čipu (SoC).
  • RAM: Minimálně 4 GB.
  • Úložiště: Zařízení musí mít nainstalováno 64 GB nebo více úložného prostoru.
  • Systémový firmware: UEFI, schopný podporovat Secure Boot.
  • TPM: Verze 2.0.
  • Grafická karta: Kompatibilní s DirectX 12 nebo novější s WDDM 2.0 ovladačem.
  • Displej: Vysoce definovaný (720p) displej, který je větší než 9", s 8 bity na barevný kanál.
  • Internetové připojení a Microsoft účet: Windows 11 Home vydání vyžaduje internetové připojení a Microsoft účet pro dokončení konfigurace zařízení při prvním použití.

Pokud jste si nejistí, můžete použít nástroj "PC Health Check" od Microsoftu, který prověří kompatibilitu vašeho současného zařízení s Windows 11. Tento krok vám pomůže lépe rozhodnout, zda je třeba investovat do nového hardware.

Plánování přechodu

  1.  Zhodnoťte své současné IT prostředky - Zjistěte, které systémy běží na Windows 10 a zvažte jejich kritičnost pro vaše obchodní operace.
  2.  Vyberte vhodný čas pro upgrade - Plánování přechodu mimo období vysokého obchodního vytížení minimalizuje dopad na vaši firmu.
  3.  Testujte nové systémy - Než provedete celopodnikový přechod, otestujte nový systém na vybraných zařízeních a ujistěte se, že jsou kompatibilní s vašimi aplikacemi.
  4.  Školte své zaměstnance - Připravte své týmy na nový systém prostřednictvím školení a podpory.
  5.  Zvažte nákup nového hardware - Pokud vaše stávající zařízení nesplňují požadavky Windows 11, zvažte jejich postupnou obměnu.

Nenechte váš business zpomalit zastaralou technologií. Kontaktujte nás pro konzultaci a zjistěte, jak můžeme pomoci vaší organizaci hladce přejít na modernější a bezpečnější systémy. Náš tým expertů je připraven zajistit, že váš přechod proběhne bez problémů s minimálním přerušením provozu. Nečekejte na poslední chvíli – začněte plánovat již dnes!

 

 

4